dinsdag 15 oktober 2013

Pesten

Pesten! Het is een verschrikking en komt in alle landen, culturen en op alle leeftijden voor. En het is ook niet iets nieuws...

Door de media van tegenwoordig horen we er wel meer over en de nieuwe media zijn ook een nieuw instrument voor pesters. Pesten via social media, berichten op internet posten, naaktfoto's van je ex op Facebook of andere wijze met de buitenwereld delen uit wraak voor een verbroken relatie (wat inmiddels gelukkig strafbaar is!), etc.

Vandaag zag ik op www.nos.nl weer een bericht voorbij komen van twee meiden uit Florida die zijn aangehouden op verdenking van het langdurig online terroriseren van een 12-jarige scholiere. Na bijna een jaar gepest te zijn, sprong het meisje op 9 september van het dak van een verlaten betonfabriek. Het begon allemaal na een ruzie over een jongen...

Zo maar even een paar namen van mensen die na pesterijen een eind maakten aan hun leven in de afgelopen 12 maanden:
- de 14-jarige Britse Hanah Smith verhing zichzelf in augustus 2013 nadat ze op Ask.fm werd gepest en aangezet om zelfmoord te plegen.
- de 17-jarige Canadese Rehtaeh Parsons pleegde in april 2013 zelfmoord omdat ze online werd gepest nadat ze was verkracht door vier jongens...
- de 13-jarige Anass Aouragh uit Wassenaar pleegde in februari 2013 zelfmoord (deze doodsoorzaak wordt door de ouders betwist). Hij werd erg gepest op school. (het OM zegt na onderzoek dat hij niet werd aangezet tot zelfmoord. Maar is iemand herhaaldelijk pesten en uitschelden niet ook een manier om iemand de dood in te drijven zonder het daadwerkelijk uit te spreken?)
- de 15-jarige Drew Ferraro uit Glendale (US) sprong februari 2013 van een schoolgebouw. Zijn ouders houden de school verantwoordelijk voor de zelfmoord omdat de school naar hun mening negeerde dat hun zoon werd gepest. Inmiddels heeft de school een "meegluurprotocol" ingevoerd voor berichten die tijdens schooltijd op de computers van school worden geplaatst. Ze claimen op deze manier een andere zelfmoord in het voorjaar te hebben voorkomen. 
- de 15-jarige Fleur Bloemen uit Staphorst stapte december 2012 voor de ogen van haar klasgenoten voor de trein. In haar afscheidsbrief schreef ze dat ze werd gepest.
- de 20-jarige Tim Ribberink pleegde november 2012 zelfmoord. Zijn afscheidsbrief werd door zijn ouders in de rouwadvertentie geplaatst: Lieve pap en mam, Ik ben mijn hele leven bespot, getreiterd, gepest en buitengesloten. Jullie zijn fantastisch. Ik hoop dat jullie niet boos zijn. Tot weerziens, Tim.

Bij de keuze voor de school voor mijn dochter, ze gaat er inmiddels sinds ze 2 jaar werd naar de peuterspeelgroep, heeft o.a. ook het pestprotocol van de school (en Engelse les vanaf 2 jaar), de normen en waarden, een belangrijke rol gespeeld. Het is de nachtmerrie van iedere ouder dat je kind ongelukkig is, laat staan als hij of zij zelfmoord pleegt. 

Gelukkig is er wel een positief bericht te vinden vandaag op de NOS over pesten:

Laten we hopen dat de methode ook in Nederland zal worden erkend en ingevoerd op alle scholen. In Nederland schijnt namelijk één op de vijf kinderen op school gepest te worden!!!

Helaas stopt pesten niet als kinderen volwassen worden... Ook volwassenen pesten elkaar, onder andere op het werk...

BRON: www.nos.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten